Μαραθώνος 16, Θεσσαλονίκη 546 38
2310940506

Πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Η εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης παρουσιάζει ομοιότητες με την εγκατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης. Κατασκευάζεται με τη διάστρωση σωληνώσεων κάτω από το δάπεδο, οι οποίες είναι συνήθως σε σχήμα κοχλία. Οι σωληνώσεις καλύπτονται έπειτα από ειδικό θερμομπετόν και μόνωση, ώστε η εγκατάσταση να λειτουργεί ελκύοντας θερμότητα από το δάπεδο προς τα πάνω.

Όπως, δηλαδή, συμβαίνει και σε ένα συμβατικό σύστημα θέρμανση, ζεστό νερό μεταφέρεται μέσω σωληνώσεων στα σώματα. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση που έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση το σώμα είναι το ίδιο το πάτωμα. Επιπλέον, η θερμοκρασία του νερού στα συμβατικά συστήματα είναι περίπου 60ο ενώ στην ενδοδαπέδια είναι κάτω 40ο. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμων. Συγκεκριμένα η μείωση υπολογίζεται σε 30% σε περίπτωση λέβητα ή πάνω από 60% σε περίπτωση αντλίας θερμότητας.

Όσον αφορά την μετάδοση της θερμοκρασίας, πραγματοποιείται με ακτινοβολία από το δάπεδο προς τον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε. Η θέρμανση γίνεται από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα στρώματα, γεγονός που συμβάλλει στο να επιτύχουμε την ιδανική κατανομή θερμότητας για το ανθρώπινο σώμα (ζεστά πόδια – κρύο κεφάλι).

Μέσω του δαπέδου, η θερμοκρασία διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μειονεκτημάτων των κοινών θερμαντικών σωμάτων (πχ ξηρή ατμόσφαιρα, σκόνη) αλλά των ψυχρών σημείων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φθορές ή και μούχλα. Αυτά τα χαρακτηριστικά, καθιστούν την ενδοδαπέδια θέρμανση το ιδανικό σύστημα για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και πάσχοντες από άσθμα ή αλλεργίες.

Εξαιτίας της ανάγκης για αποξήλωση του δαπέδου προκειμένου να τοποθετηθεί ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, πολλές φορές προτιμάται ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Αποτελεί, λοιπόν, την ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις νέων κατοικιών ή μεγάλων ανακαινίσεων. Ακόμα και στις περιπτώσεις παλαιών κατοικιών, όμως, τα οφέλη, είναι πολύ μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς και τη δυνατότητα ψύξης του χώρου μέσω του ίδιου συστήματος.

Προτιμήσεις απορρήτου
Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας, ενδέχεται να αποθηκεύει πληροφορίες μέσω του προγράμματος περιήγησης από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με τη μορφή cookie. Εδώ μπορείτε να αλλάξετε τις προτιμήσεις απορρήτου σας. Λάβετε υπόψη ότι η παρεμπόδιση ορισμένων τύπων cookie μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.